Här är länkar till några texter jag skrivit.
Används i kursen Axiomatiska System, som är en specialiseringskurs som går i årskurs 1 och 2 för Europaskolans spetsprogram. Kursen är också valbar på NV-programmet
Kursen tar upp olika axiomatiska system. Denna del handlar om talteorin.
Används i kursen Axiomatiska System. Utmynnar i en inlämningsuppgift där den fraktala dimensionen för en kurva ritad på papper bestäms.
Används i kursen Axiomatiska System som en introduktion till momentet Euklidisk geometri.
Används i kursen Axiomatiska System, efter den Euklidiska geometrin. Här blir kursens tema tydligt då de flesta begrepp och några satser jämförs mellan den Euklidiska geometrin och koordinatgeometrin. Ett intressant exempel är beviset av Pythagoras sats inom koordinatgemetrin.
Detta läromedel används i en specialiseringskurs med inriktning mot linjär algebra, och är det första i en serie om tre delar. Tillämpningar inom relativitetsteorin och dess matematiska bakgrund (differentialgeometrin) tas också upp i kursen. Detta blandas med programmeringsövingar.
Här introduceras vektorbegreppet, skalärprodukt samt hur linjer och cirklar kan uttryckas på vektorform.
Introducerar matriser både ur ett algebraiskt och ett geometriskt perspektiv samt hur dessa hänger ihop med linjära ekvationssystem. Fokus ligger på geometrisk förståelse och exempel i två och tre dimensioner.
Egenvektorer och egenvärden tas också upp.
Här introduceras funktionsrum. Norm, skalärprodukt m m i dessa tas upp. Fourierserier och Fouriertransformen behandlas, samt tillämpningar inom kvantmekaniken.
Den speciella relativitetsteorin introduceras och formuleras med fyrvektorer.
Den allmänna relativitetsteorin introduceras. Den matematiksa bakgrunden gås igenom med ett exemepl på en inducerad metrik i R2.
Svarta hål och kosmologi tas upp.
Används i Matematik 5. Differensekvationer är både relaterat till talföljder och till numeriska lösningar av differentialekvationer.